Преди няколко дни нашите приятели Ники и Нели Сисоеви ни поканиха на копривена вечеря. За две години Нели винаги е успявала да ни изненада с вкусните си ястия, но този път наистина беше надминала всички очаквания с копривените си гозби. Вдъхновена от тази вечеря, набрах три торби коприва от градината и спретнах супа и копривеник по рецептите на Нели. Някъде малко ги поизмених, но аз готвя така – на интуиция. Ако обичате копривата, може да ги пробвате. Ето и рецептите:

Копривена супа

Продукти:
1 препълнен гевгир коприва
2 глави лук
3 моркова
3 картофа
2-3 шепи фиде (аз използвах лимецово)
Сухи подправки – сол, черен пипер, риган, мащерка, розмарин, босилек, чесън на прах
Пресни подправки – 1 връзка магданоз
1 лимон
2 яйца
3-4 лъжици кисело мляко
Растителна мазнина по избор (използвах олио от гроздови семки)

Приготвяне:
Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават в тенджерата заедно с мазнината и малко вода. Добавят се и ситно нарязаните картофи, още малко вода и всички сухи подправки. Когато зеленчуците се задушат, се долива гореща вода и се слага изчистената и нарязана коприва. За да изчистя и нарежа копривата, аз първо я попарвам. Когато супата е готова се добавя фидето, вари се още 10 минути и се маха от котлона. Прибавя се сокът и кората на един лимон и се застройва с яйцата и киселото мляко.

Копривеник

Продукти:
1 препълнен гевгир коприва
3 връзки пресен лук
3 връзки пресен чесън
1 домат
Краве масло
4 яйца
Сирене (ние предпочитаме козе)
Сухи подправки – сол, черен пипер, джоджен
Растителна мазнина по избор (използвах олио от гроздови семки)

Приготвяне:
Лукът, чесънът и копривата се нарязват и се задушават с растителната мазнина и сухите подправки в дълбок тиган. Когато са готови се добавят маслото и разбитите яйца и хубаво се разбърква. От тук имате два варианта – първи вариант: да поставите капак на тигана и да запечете директно на котлона, когато е готово – махате от котлона и поръсвате с настърган кашкавал. Така беше направила Нели. Аз реших малко да видоизменя. Готовата копривена смес изсипах в две керамични тавички, поставих отгоре домати на кръгчета и запекох за 10 минути в предварително загрята фурна. Когато извадих от фурната поръсих с натрошено козе сирене.

И двете рецепти са доста вкусни и благодаря на Нели за прекрасното пролетно вдъхновение. Беше си време да се хванем за зелено!