Преди няколко седмици Милена Върлакова ме помоли да възстановя кулинарния си блог. Тогава обещах, да направя секция към този, в който да публикувам част от рецептите, които използвам. Да си призная честно, нямам времето да поддържам цял кулинарен блог, а и вече такива има много. Та – речено сторено. Тъй като нейният въпрос тръгна от баницата, която правя с червена леща, реших и първата рецепта, която публикувам да бъде на трите ни любими баници – класическа със сирене и яйца, баница с нахут и баница с червена леща.
Какво е общото и в трите рецепти? Първо – корите. От години използвам само пълнозърнестите къпани кори на Магимекс и за мен е най-лесно да си ги поръчвам от сайта на Домашница. Веднага отбелязвам – това не е платена реклама и нямам нищо общо нито с производителя на кори, нито със собствениците на сайта. Просто с две ръце заставам както зад корите, така и зад продуктите в сайта – ползваме ги, доволни сме! Във всеки пакет има три кръгли кори, които разрязвам на две равни части, поставям плънката и навивам – можете да видите на снимката по-долу в поста . Готовите баници, поставям в плоска тава, предварително покрита с хартия за печене. Не мажа нито корите, нито тавата с мазнина. И трите баници пека в предварително загрята на 180 гр. фурна.
Мазнината, която използвам за направата на плънките е олио от гроздови семки. Ние не използваме слънчогледово олио от години, но ако вие предпочитате друг тип мазнина, може винаги да замените. Количеството мазнина посочено в рецептите е относително – не го меря, обикновено слагам на око.
Ето и рецептите за плънките:
Класическа баница със сирене и яйца
Продукти:
1 кофичка козе кисело мляко
300 гр. козе сирене
Около 100 ml олио от гроздови семки
3 яйца
3 супени лъжици царевичен грис
3 супени лъжици брашно от спелта
1 лъжичка сода за хляб
Приготвяне на плънката:
Содата се поставя в киселото мляко да шупне. Прибавят се мазнината и яйцата и се разбърква добре. После се слагат царевичният грис и брашното и накрая натрошеното сирене.
Баница с нахут
Продукти:
4 средно големи картофа
2 глави лук
4 червени чушки
олио от гроздови семки
250 гр. сварен нахут
една шепа пресен джоджен
сол, черен пипер
Приготвяне на плънката:
Лукът се нарязва на ситно и се поставя заедно с мазнината и малко гореща вода в тиган или тенджерка за да се задушават. Добавят се ситно нарязаните чушки и картофи. Всичко се задушава до готовност на зеленчуците – добавя се по малко гореща вода, когато е необходимо. Когато плънката е готова към нея се прибавя сварения нахут, сол, черен пипер и пресен джоджен. Оставя се 10 мин да изстине преди да се поставя върху корите.
Баница с червена леща
Продукти:
2/3 от пакет червена леща
2 главаи стар лук или 2 връзки пресен лук
2 моркова
3 червени чушки
1 консерва кокосово мляко
олио от гроздови семки
сол
микс от следните подправки: кориандър, кимион, куркума, сладък червен пипер, лют червен пипер, черен пипер, канела
Приготвяне на плънката:
Лукът, морковите и червените чушки се нарязва на ситно и се поставя заедно с мазнината и малко гореща вода в тиган или тенджерка за да се задушават. Когато омекнат се добавя лещата, консервата кокосово мляко и отново сместа се задушава, като се прибава гореща вода до напълното увиране на лещата. Добавят се подправките. Накрая плънката трябва да е гъста. Оставя се 10 мин да изстине преди да се поставя върху корите.
На тези от вас, които се заемат да приготвят някоя от нашите баници, пожелаваме приятно готвене и весело похапване!